vs2013previewA most megjelent előzetes verziókból engem – gondolom sokakkal szemben – a Visual Studio új változata érdekelt leginkább. Letölteni már az első nap letöltöttem, de egyéb okok miatt csak most tudtam telepíteni.

Akinek nincs meg a telepítő, az letöltheti a http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/2013-downloads címről.
Innen mindenki a számára érdekes verziót töltheti le, én az Ultimate verziót töltöttem le (az Ultimate verzió tartalmazza a Blend-et is).

More »

Fejlesztői munkám során nem kis problémát okozott a címsorban megjelenített hibajelzés. Az addig tökéletesen működő alkalmazásom egyszer csak “megbolondult” és hibát kivétel dobott. A problémát jelentősen nehezítette, hogy a kivételhiba jellegéből adódóan még debug sem állt a rendelkezésemre (igaz utólag megértve az okot, nem is segített volna). Mi is történt?

Hibajelenség

Az MVC alkalmazásom HTML form ablakában a mezők kitöltését követően a Submit folyamat megkezdésekor a rendszer az alábbi hibaüzenetet adta:

[InvalidOperationException: Operation is not valid due to the current state of the object.]
   System.Web.HttpValueCollection.ThrowIfMaxHttpCollectionKeysExceeded() +2420558
   System.Web.HttpValueCollection.FillFromEncodedBytes(Byte[] bytes, Encoding encoding) +58
   System.Web.HttpRequest.FillInFormCollection() +159

Hiba oka

A Microsoft 2011-12-29-én kiadta a Microsoft Security Bulletin MS11-100 – Critical szintű bejegyzést. A bejegyzés hibajavítására kiadták 2012-01-12-vel az MS KB Article ID 2661403 cikket és a hozzá kapcsolódó hibajavítást. Ez MINDEN eddigi Windows rendszerben a sérülékenységet orvosolja, viszont számomra ez a korlát jelenti a valódi problémát:

A rendszerekben ugyanis a DOS (Denial of Service) támadások elkerülése végett beépítésre került egy alapértelmezett válaszban megadható elemszám méret. Ez alapértelmezésben 1000! Amennyiben az ASP.NET form működése során ennél nagyobb elemszámmal találkozik, akkor a fenti hibaüzenettel fémjelzett kivételt dob.

Megoldás

Talán elsőre is látható, hogy a legegyszerűbb javítás az lenne, ha az elemszámot a számunkra szükséges mértékben megnövelnénk. Nos erre van lehetőség, az alkalmazás Web.Config fájl-t kell megfelelően kiegészíteni:

  <appSettings>
    <add key="aspnet:MaxHttpCollectionKeys" value="1500" />
  </appSettings>

Ezt követően az alkalmazás minden hibajelzés nélkül rendben lefut. Figyeljünk azonban a kapcsolóra és feleslegesen ne növeljük az elfogadható elemszámot, ezzel is védve az alkalmazást és futtató környezetét.

 

További információ: