joomla-32Mint írtam a napokban nekikezdtem a Joomla 2.5-ről átírni számos komponensemet az új Joomla 3.2 alá. Ennek keretében szeretném az eddigi tapasztalataimat megosztani:

 • a Legacy osztályokra való áttérés nem nagy ördöngösség
 • a ModellList osztály nem támogatja az eddigi módon használt OrderBy megközelítést, ezt módosítani kell
 • A JDate toMySQL() függvényét átnevezték toSQL()-re
 • azzal senki se kalkuláljon viszont, hogy az UI módosítás nélkül menni fog (azért ez érthető hisz Mootools –> Bootstrap áttérés történik)
  1. Az Administrator-i felületet érdemes újból átgondolni, az eddigi PNG állományok helyett CSS és webfontok kerülnek előtérbe
  2. A szűrések az eddigiekkel szemben másképp kerülnek megvalósításra, azokat a template-ből a View osztályba (nagyobb komponensek esetén általános felületre) kell átvinni. Ezzel tisztább és áttekinthetőbb lesz ugyan a template, de idő és munka
  3. A Batch megoldások önálló template-re kerülnek, ezekkel is külön foglalkozni kell
  4. Aki használta a különböző plusz Mootools könyvtárakat azokat is cserélni kell a template-kben és be kell tenni külön igény esetén ezek Bootstrap-es megfelelőjét
  5. Mindezek a FrontEnd felületen is előjönnek

Viszont a fentiek elvégzése után a kód működik, és eddig úgy fest az üzleti logikát nem kell módosítani. Ez viszont nagyon nagy dolog!

Én személy szerint örülök, hogy a szűrések kikerültek a templte-ből, mert így lehet egységesíteni egy-egy modulon belül és ezzel egyidejűleg a karbantarthatóság is javul. Jelentős problémának élem viszont meg, hogy az eddigi PNG alapú grafikai támogatást át kell állítani webfont-ra, amit SWG fájlból könnyű csinálni, de PNGből nem egyszerű és munkás. Épp ezért – külső tanácsra – megnéztem és azt hiszem használatba is veszem a http://thenounproject.com/ lehetőségeit.

Innentől kezdve azt hiszem lehet előre menni, már “csak” favágás, azaz nyomni kell, hisz “nyomják Krahácsot”.

19. április 2013 · Write a comment · Categories: Azure, mySQL, PHP · Tags: , ,

A Windows Azure szolgáltatást a Microsoft roham léptekben fejleszti. Ennek keretében elérhetővé vált – külső partner bevonásával – a mySQL szolgáltatás is az MS felhőben. Ezzel a lépéssel már teljeskörűen tudjuk a php site-kat az Azure felhőben futtatni.

Teszteltem a szolgáltatást, ennek keretében Joomla, WordPress site-kat is létrehoztam, amik gond nélkül létrejöttek, futottak. Egy kérdés merült csak fel:

  Miképp érem el a létrejött mySQL adatbázisomat? Hol adminisztrálhatom?

Kézenfekvő volt a válasz, használjuk a phpMyAdmint? Ez jogos, de hol van? Hogy férek hozzá?
A válasz: Létre kell hozni egy site-t amin futtatjuk magunknak a phpMyAdmin-t és ezt kell összekapcsolni a számunkra megadott szerverrel.

Ennek részletes leírása: http://blogs.iis.net/ruslany/archive/2012/12/17/phpmyadmin-on-windows-azure-web-sites.aspx