Aki használta már – és valóban használta – a Windows 8-t belefuthatott abba, hogy számos alkalmazást kapunk vele gyárilag. Ezek hazai környezetben valljuk meg nem igazán informatívak a tömegek nagy részének, s hamar Uninstall-ra kerülnek. Sajnos a “nagy tesó” ezeket időről időre – frissítéseket követően – erőlteti, hogy telepítsük.

Ennek az az oka, hogy az alkalmazások eltávolítás után is ott lesznek a gépen, hisz azok csak az adott user profilból kerülnek törlésre, s más még használhatja!

Ennek elkerülésére persze van lehetőségünk. Erre nem oly régen már az MS is publikálta a szükséges eljárást: Removing Built-in Applications from Windows 8. A biztonság kedvéért a kódot, mese nélkül ideteszem:

$AppsList = "Microsoft.Bing" , "Microsoft.BingFinance" , "Microsoft.BingMaps" , "Microsoft.BingNews",` 
 "Microsoft.BingSports" , "Microsoft.BingTravel" , "Microsoft.BingWeather" , "Microsoft.Camera",` 
 "microsoft.microsoftskydrive" , "Microsoft.Reader" , "microsoft.windowscommunicationsapps",` 
 "microsoft.windowsphotos" , "Microsoft.XboxLIVEGames" , "Microsoft.ZuneMusic",` 
 "Microsoft.ZuneVideo" , "Microsoft.Media.PlayReadyClient"
ForEach ($App in $AppsList) 
{ 
 $PackageFullName = (Get-AppxPackage $App).PackageFullName 
 if ((Get-AppxPackage $App).PackageFullName) 
 { 
  Write-Host "Removing Package: $App" 
  remove-AppxProvisionedPackage -online -packagename $PackageFullName 
  remove-AppxPackage -package $PackageFullName 
 } 
 else 
 { 
  Write-Host "Unable to find package: $App" 
 } 
}

 

vs2013previewA most megjelent előzetes verziókból engem – gondolom sokakkal szemben – a Visual Studio új változata érdekelt leginkább. Letölteni már az első nap letöltöttem, de egyéb okok miatt csak most tudtam telepíteni.

Akinek nincs meg a telepítő, az letöltheti a http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/2013-downloads címről.
Innen mindenki a számára érdekes verziót töltheti le, én az Ultimate verziót töltöttem le (az Ultimate verzió tartalmazza a Blend-et is).

More »

Sok esetben nagy probléma a programozók előtt, hogy miképp tehetnek szert könnyedén a Microsoft új design-hoz illeszkedő ikonokra. Erre ad jó megoldást a Syncfusion Metro Studio 2 alkalmazása. Az alkalmazás több ezer (nem tévedés!) előre elkészített ikont tartalmaz, melyekből magunk válogathatjuk össze melyek érdekesek éppen számunkra.

syncfusion-logo

Az összeállított készletből a szükséges méretű (akár többféle méretet is) elkészíti a rendszer (ekkor generálódnak a tényleges bitmap-ek), s utána ezeket kell az érintett helyekre bemásolni.

Szép értékes segítség, bár grafikus barátaim morgolódását már hallom is…

Amikor az ember egy alkalmazást készít egy – egy platformra ajánlatos annak a design szabályait alkalmaznia. Ajánlatos, mert a felhasználók ehhez vannak szokva (szoktatva), és szokásjog alapon ezt várják. Különösen fontos ez, ha az ember Windows 8 alá a nyilvános App Store –ba készíti alkalmazásait. Ebben az esetben a Microsoft az ellenőrzés során ezekre is figyel, és bizony ilyen hibák miatt is lehet visszautasításokat gyűjteni.

Ha az ember már a design kialakításánál tart akkor nagy segítség lehet számára, ha minden erőforrásról tud. Nos bár a Microsoft általában ellátja a fejlesztőket információval, azért ezek nem átlátható formában vannak publikálva (mai napig nem értem, hogy miért tekintik áttekinthető formának a számos portál és blogok olvasásának egyvelegét, de már nem akarom megérteni).

A design dokumentációkat olvasva, keresve több olyan területtel is találkozhatunk, melyek nem kerültek dokumentálásra, vagy a dokumentáció hiányos. Ennek elhárítására próbál meg lépéseket tenni a Resources for Windows 8 development oldal.

Számos apróságnak tűnő az alkalmazások kinézetét befolyásoló beállítást, definíciót összegyűjtöttek, melyeket érdemes használni, alkalmazni vagy legalább ismerni.