04. január 2018 · Write a comment · Categories: Joomla · Tags: ,

A Joomla Team bejelentette, hogy a Joomla 4 -es verziójától kezdve a nyelvi csomagok létrehozása és kezelése a Crowdin projekt segítségével lesz megoldva. E lépéssel a már sokak által használt megoldás, mostantól lehetővé teszi, hogy bárki segítse, javítsa a nyelvi csomagok minőségét.

E lépés keretében a 2017-es év végével a jelenleg elérhető nyelvi csomagok – így a magyar nyelv is – feltöltésre került a projekt oldalára: https://crowdin.com/project/joomla-cms 

A közös munkától eltekintve a projekt nyelvi csapata fogja kezelni és jóváhagyni az összeállított csomagokat, hogy a megszokott minőségi szint továbbra is megmaradjon.

További információk a Joomla projekt blogján

09. december 2017 · Write a comment · Categories: Joomla · Tags: ,

Aki ismeri eddigi munkásságomat, az tudja rólam, hogy szívügyem a Joomla keretrendszere és az ezen nyugvó Joomla CMS. Bár itthon ezt a rendszert a kezdeti lelkesedés után – ami elsőkörben a szabadúszó grafikusok és hozzá nem értők nagy tömege vitt előre – erőssen visszaesett.

A Joomla projekt ettől függetlenül erőteljesen halad előre, s mára megjelent a következő generáció a Joomla 4 Alpha 1 is. A prublikált rendszer ma csak a fejlesztői tesztelésekre és azokra is korlátosan alkalmas. Érdekes és fontos ránézni erre a változatra mégis kb mire számíthatunk, azonban ez is csak előkép. A projekt publikált egy két fontos információt: More »

Blank Joomla TemplateAmikor komponenst fejlesztek szeretek üres, gyári template-el dolgozni. Ezen megoldás mellett többé-kevésbé garantálható volt, hogy az elkészült dolgok rendben menjenek is bárhol.

A jelenleg futó munkám során viszont felmerült az a probléma, hogy a Joomla 3.x az alapértelmezetten a Bootstrap 2.2 verzióját használja, így a gyári template-be is ezt tolja. Ez amikor a front end felületi fejlesztés történik több problémát is rejt magában. E probléma megoldása végett körbenéztem a neten, nincs-e a problémára valami elfogadhatóan összeállított megoldás.

E keresés kapcsán futottam bele a Blank nevű projektbe, amit kicsit jobban is megnéztem. A megoldás létrehozása, tiszta és elegáns, használatát jó szívvel merem ajánlani bárkinek, aki template-el foglalkozik.

A projekt weboldala: http://blank.vc
A projekt GitHub oldala: https://github.com/Bloggerschmidt/Blank

14. február 2015 · Write a comment · Categories: Joomla · Tags:

Nyakunkon a Joomla 3.4-s verziójának megjelenése, s erre való felkészülés keretében egy most folyó fejlesztés keretében ellenőrizni kezdtem új fejlesztéseink mennyire működnek zökkenőmentesen, van-e olyan változás amire figyelni kell(ene) a munka során. Jó hír, hogy a megszokott kompatibilitási megbízhatóság megmaradt, azaz a J3.3 alatti kódok szépen és megbízhatóan futnak J3.4 Beta 3 alatt is.

Mi változott a Joomla motorházban? More »