Kaptam egy-két észrevételt a címben említett progival kapcsolatosan. Sajnos csak most jutottam odáig, hogy érdemben a kódban is körülnézzek. Javítottam a hibákat, és frissítettem a publikált telepítő csomagot. Bár a fájl neve ugyan az már a javított Beta 3-s programot telepíti.

További információk a működésről és a telepítésről: http://www.atlantico.hu/fejlesztes/885/

Munkám során sok Joomla rendszerbe illeszkedő kisebb és nagyobb elemet készítek az egyszerű moduloktól a nagy összetett komplett funkciókat megvalósító komponensekig. Ezen fejlesztések elkészítése során a legtöbbet visszaköszönő probléma az volt, hogy miképp lehet a fejlesztői gépen található sok-sok Joomla instance-ból kiemelni azokat az elemeket amelyek a telepítő anyaghoz szükségesek. Ennek megoldására született meg a Joomla Extension Packager amit ezennel útnak indítom a blogon keresztül – amíg a weboldalamat újraélesztem e témakörnek megfelelően.

Mire is szolgál?

Aki ismeri a Joomla felépítését, működését, az tudja, hogy minden elem rendelkezik egy őt leíró XML fájlal. Ezen fájlba a fejlesztőnek minden lényeges információt be kell jegyeznie, a leíró adatoktól a felhasznált állományokon át, a felhasználótól kérdezendő paraméterig. Tekintettel arra, hogy a Joomla ezen leírás alapján fogja a telepítés során az állományokat a kapcsolódó helyekre kimásolni, így ha valaki ezen állomány alapján elkezdi összehordani a telepítő anyaghoz szükséges fájlokat, akkor könnyedén összeszedhető ami kell. Persze a könnyedén egy kisebb modul esetén még egyszerű dolog, de amikor az ember egy nagy több 10 formból álló, front- és backend felületen is operáló elemet, csomagot készít akkor ez már nem is ilyen egyszerű.

A Joomla Extension Packager ezen problémára ad egy első körös választ, és összeállítja a szükséges weboldalban található anyagokból a szükséges telepítő anyagot.

More »

Amíg a régi Joomla User Group működött folyamatosan rendelkezésre állt egy magyar változatú telepítő, mely telepítéskor azonnal magában hordozta a teljes magyar nyelvi készletet és a minta adatokat. Ez a régi User Group mint tudjuk elhalálozott, és így ezen csomag is elveszett a ködben.

Elsősorban oktatási munkáim során találkozom számos olyan leendő felhasználóval, akiket a magyar nyelvű telepítő után megjelenő angol felület elrettent. Nagy gond az is, hogy ezen felhasználók nem tudnak nekifutni a magyarítások letöltésének és így a rendszert sem tudják könnyen használatba venni.

joomla32huninstallE problémák kezelése érdekében elkészítettem a rendszer telepítő anyagának Magyar változatát. A telepítő jelenleg Beta változatban van, azaz jelenleg csak az üres adatbázis, és egy minta lett lefordítva. A többi megoldást is hamar lefordítom, és azt is közzé teszem.

Joomla_3.2.0-Stable-Full_Package-Hungarian telepítőanyag letöltése

Remélem, ez az apró kiegészítés még könnyebb használhatóságot biztosít majd a leendő felhasználóknak, és magabiztosabban tudják majd használatba venni a rendszert.

Amennyiben bárkinek problémája akad a felhasználás során, vagy pontosabb fordítást tudna adni, jelezze bátran!