Megjött a Kindle az Amazontól és nekikezdtem a mindennapi használatának. Első tapasztalatok alapján az eszköz valóban egy jó elektronikus könyv aminek a használatával végre elértem, hogy nem a noti kell ahhoz, hogy egy nagyobb könyvhalmazt tudjak magammal vinni.

Az eszközre magam is számos doksimat már átkonvertáltam, bár az is igaz, hogy erre elsődlegesen nem az Amazon konverziós logikáját (küld el emailban és konvertálást követően kiküldi az eszköznek), hanem magam is elő tudom állítani a Mobipocket Creator alkalmazással.

Sajnos a hazai piacon a forgalmazók szerint az eBook a PDF Mosolygó arc Többükkel beszéltem – kivel emailban és kivel telefonon – de sajnos azt tapasztalom, hogy úgy forgalmaznak dolgokat, úgy mondanak véleményt, hogy a konkrét eszközt nem ismerik, arról véleményt harmad ötödkéz alapján jelentenek ki.

Az én tapasztalatom alapján ráadásul a kiadott PDF doksikat sem úgy állítják össze, hogy azt egy ebook olvasón könnyen lehessen olvasni (a belső logikák kezelésén keresztül), hanem “össze vissza” csicsákat raknak a könyvbe amik az oldal kezelhetőségét jelentősen rontják. (Legrosszabb példa eddig az volt, hogy az oldalszám egy csicsa dobozkában volt minden bal oldalon ezzel az oldal margóját eltolva – a rendszer szegény ezt már nem tudja kiemelni és az olvasható méret ezáltal kissebb lesz).

Ami egyértelműen tetszik, hogy az eszközre számos saját doksim mellett, az időtöltő és a tanulnivaló doksik is velem utaznak, amit valóban bárhol gond nélkül tudok használni. Nekem tetszik, azt kaptam és úgy tudom használni, ahogy reméltem.

Elvben hétfőig megérkezik hozzám egy Amazon Kindle (K3). Hosszú hosszú fejtörés vezetett odáig míg úgy döntöttünk, hogy bizalmat szavazunk az eszköznek és kipróbáljuk miképp lehet használni a mindennapokban munkárhoz és pihenéshez egyaránt.

Bár az itthoni könyvkiadás mindenféle elektronikus megoldást megpróbál negligálni, azért lassan nem fogunk itthon semmit venni, hanem megvesszük a szakkönyveket kinn és kész. Tök röhely, hogy a nyomda és a terjesztés mögé bújva még mindig nagy hasznot akar mindenki realizálni (tisztelet a kivételnek). Addig amíg a terjesztés 40-60%-t tesz el nem hiszem, hogy ez a hozzáállás változni fog.

Bele kéne abba gondolni, hogy kinn egy könyv (pl. best seller) $1-4 addig ítthon az elektronikusat is 3000Ft-ért akarják adni. Józan dolog ez?

Nu mindegy amikor megjön és elkezdem használni majd írom mik a tapasztalatok.

Mindennap kérdezik ügyfelek, érdeklõdõk merre induljanak neki az „új technológiáknak”? Érdekes a kérdés, mert ezek a kérdések általában arra vonatkoznak, hogy a – szerintem – régi VS6-ról miképp lehet a leginkább fájdalommentesen áttérni az új VS2005-re?

Mindig nehéz a válasz, mert elbeszélgetve velük kiderülnek az egyedi turpisságok, a kerülõ megoldások, amikkel már elõre láthatóan nem bírnak a migrációs tool-ok. Sajnos majd mindenki azt keresi, hogy miképp lehet semmi tanulással, semmi plusz munkával az új rendszereket tökéletesen használó programot csinálni a régibõl.

Ezekre a kérdésekre általában mindig ugyanaz a válasz: „az új technológiák és szolgáltatások használatához az új eszközöket használni, hisz ezeken keresztül érhetõ el egyszerûen és gyorsan ezek a lehetõségek”. Természetesen tudom, hogy ez nem egyszerû, mert sajnos még ma is jelentõs mennyiség kérdez vissza arra „honnan is tudnám?”. Ezeknek az embereknek mindig ugyanazokat a könyveket szoktam ajánlani, mint kiindulási lehetõség:

Az Interneten azonban számos további ponton lehet segítséget kapni, ezek között szinte kötelezõ a mára már ingyenesen elérhetõ MSDN Library használata. Ugyanígy fontos információforrást jelent a Microsoft MSDN portál, természetesen ez angolul. Amennyiben valakinek az olvasás nem elég és kérdezni is akar, annak a www.developer.hu címen elérhetõ fejlesztõi portál áll rendelkezésére.

A fontos és érdekes linkeket folyamatosan gyûjtöm amit a linkgyûjtemény oldalon publikálok (persze tudom a közösségi címtárak elõnyeit, de egyenlõre még nem tudtam azokat igazán megszeretni).