03. február 2011 · Write a comment · Categories: MS, Office · Tags: ,

Érdekes videóba futottam bele, és a teljesség kedvéért elrakom az utókornak… Mosolygó arc

CES – Microsoft Office – Dell Inspiron Duo (Ez táblagép nem PC)

A mai napot oktatáson töltöttem, ahol Fischer Péter barátom egy régebbi MIX 2008 konferencián elhangzott előadásról mesélt. A beszélgetés végére annyira felcsigázott, hogy megkértem, küldje el a linket és végignézem én is.

Az előadásban Jensen Harris az Office User Experience Team vezetője mesél arról, hogy miképp alakult ki a mostani Office Ribbon, sokunk kedvence és még többünk ellensége. Az előadásban – ami 90 perc! – elmeséli miképp fejlődött az Office GUI (1989-től mostanáig) és miért és miket változtattak, vettek és vesznek figyelembe.

Get Microsoft Silverlight

logo Most, hogy kicsit lassabb lett az ünnepek miatt az élet (meg megérkezett a tesztelésekhez szükséges HW is), elkezdtem egy-két elmaradásomat ledolgozni. Ennek köszönhetően lassan összeáll egy tisztán W2008 R2-s környezet, amiben minden a lehető legújabb (ha kell akkor már megbízható Beta is jöhet) komponenssel kerül megvalósításra.

E munka során természetesen az új MS SharePoint 2010 Beta is telepítésre került, hisz a TechEd-en megmutatott és elmondott infók alapján van mit nézni és használni rajta!

Az alábbiakban megosztom az első körös tapasztalatokat, amik elsősorban telepítési és konfigurálás közeli dolgok:

  • Előfeltételek kezelése: A telepítés igencsak “eccerű” lett, hisz egy külön alkalmazás foglalkozik azzal, hogy a használni kívánt szervert alkalmassá tegye a MOSS 2010 fogadására. Az alkalmazás mindent elvégez helyettünk (hozzáadja a szerverhez a szükséges Role-okat, letölti a netről a szükséges komponenseket, majd telepíti is azokat). A telepítést – nem meglepő módon – csak ennek sikeres futtatását követően érdemes folytatni.
  • Telepítés: Eddig sem volt bonyolult telepíteni a szervert, de ezt most aztán tényleg Next-Next-Finish típusúra faragták át! Ezzel – sajnos – már a szomszéd Pistike is megbirkózik, és lassan tényleg azt fogja hinni, megy ez neki!
  • Post Install: Ennek a megoldására is egy aranyos varázsló szolgál. A telepítések során ez volt az egyetlen ahol problémám volt:

Hiba:

Unrecognized attribute ‘allowInsecureTransport’. Note that attribute names are case-sensitive. (C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Web Server Extensions\14\WebClients\Profile\client.config line 56)

Némi utánajárást követően a javításra is lehetett bejegyzést találni (nem is egyet!):

To fix the above issue the WCF Hotfix (KB976462) for Windows Server 2008 R2 needs to be installed. The WCF Hotfix (KB976462) for Windows Server 2008 R2 is available from Microsoft Connect, and can be downloaded here: http://connect.microsoft.com/VisualStudio/Downloads/DownloadDetails.aspx?DownloadID=23806

Download and install the above Hotfix. Once installed, restart the server after installation.

  • HW igények: Tapasztalatom szerint ez a rendszer az eddigiekhez képest eszi a HW/SW erőforrásokat egy határig rendesen, de ott megáll. Eddig ez a határ jóval lejjebb volt, de most már nem árt neki üresben sem legalább 2 proci, és 3-4 GB RAM. Azért ez nem semmi! Kíváncsi leszek a terhelések mellett mennyire növekszik ez az igény, vagy így most alapban ellesz egy kisebb cég vele?

 

Amennyiben még kell a későbbiekben, akkor itt egy a kutatások során előkerült egészen jó és friss összefoglaló a telepítésről:

Prashanth’s blog: SharePoint 2010 Beta Installation Instructions

A munka sorrán sokszor van arra szükség, hogy ismerjük az egyes alkalmazások által használt portokat – lehetőleg nem az admin guide-okat bújva naphosszat. Nos a Microsoft a saját részéről egy KB cikkben összefoglalta ezeket és folyamatosan frissíti is (jelenleg a 35.2-es verziónál járnak :))

A cikk címe: A Windows Server rendszer szolgáltatásainak áttekintése és a rendszer hálózatiport-követelményei