Megjött a Kindle az Amazontól és nekikezdtem a mindennapi használatának. Első tapasztalatok alapján az eszköz valóban egy jó elektronikus könyv aminek a használatával végre elértem, hogy nem a noti kell ahhoz, hogy egy nagyobb könyvhalmazt tudjak magammal vinni.

Az eszközre magam is számos doksimat már átkonvertáltam, bár az is igaz, hogy erre elsődlegesen nem az Amazon konverziós logikáját (küld el emailban és konvertálást követően kiküldi az eszköznek), hanem magam is elő tudom állítani a Mobipocket Creator alkalmazással.

Sajnos a hazai piacon a forgalmazók szerint az eBook a PDF Mosolygó arc Többükkel beszéltem – kivel emailban és kivel telefonon – de sajnos azt tapasztalom, hogy úgy forgalmaznak dolgokat, úgy mondanak véleményt, hogy a konkrét eszközt nem ismerik, arról véleményt harmad ötödkéz alapján jelentenek ki.

Az én tapasztalatom alapján ráadásul a kiadott PDF doksikat sem úgy állítják össze, hogy azt egy ebook olvasón könnyen lehessen olvasni (a belső logikák kezelésén keresztül), hanem “össze vissza” csicsákat raknak a könyvbe amik az oldal kezelhetőségét jelentősen rontják. (Legrosszabb példa eddig az volt, hogy az oldalszám egy csicsa dobozkában volt minden bal oldalon ezzel az oldal margóját eltolva – a rendszer szegény ezt már nem tudja kiemelni és az olvasható méret ezáltal kissebb lesz).

Ami egyértelműen tetszik, hogy az eszközre számos saját doksim mellett, az időtöltő és a tanulnivaló doksik is velem utaznak, amit valóban bárhol gond nélkül tudok használni. Nekem tetszik, azt kaptam és úgy tudom használni, ahogy reméltem.

Elvben hétfőig megérkezik hozzám egy Amazon Kindle (K3). Hosszú hosszú fejtörés vezetett odáig míg úgy döntöttünk, hogy bizalmat szavazunk az eszköznek és kipróbáljuk miképp lehet használni a mindennapokban munkárhoz és pihenéshez egyaránt.

Bár az itthoni könyvkiadás mindenféle elektronikus megoldást megpróbál negligálni, azért lassan nem fogunk itthon semmit venni, hanem megvesszük a szakkönyveket kinn és kész. Tök röhely, hogy a nyomda és a terjesztés mögé bújva még mindig nagy hasznot akar mindenki realizálni (tisztelet a kivételnek). Addig amíg a terjesztés 40-60%-t tesz el nem hiszem, hogy ez a hozzáállás változni fog.

Bele kéne abba gondolni, hogy kinn egy könyv (pl. best seller) $1-4 addig ítthon az elektronikusat is 3000Ft-ért akarják adni. Józan dolog ez?

Nu mindegy amikor megjön és elkezdem használni majd írom mik a tapasztalatok.

Készül a halászlé 1.Miután érdeklődöm – és szegről-végről közöm is van – hazánk Zalai térségéhez, ma lementünk megnézni a III. Kis-Balaton Halászlé fesztivált. A rendezvény Zalaszabar nevű kis községünkben került megrendezésre.

A rendezvény jellegében a kis falukban megszokott módon volt megrendezve, ahol láthatóan csak egy dologra nem készültek, az idelátogatókra! Egy kedves és láthatóan rendezett falu, amely meghívott minket látogatóba (legalábbis nekem ez jött le a Nap TV-ben futó beharangozóból is és a weblapról is), csak arra nem volt felkészülve, hogy külsősök érkeznek hozzájuk. Én mint egyszeri Budapesti, akinek néhány rokona lakik Zalaváron, mégis megjelentem. Érdeklődtünk kedvesen, hogy a mikor lehet kapni a készülgető halászlékből, s a válasz lesújtó volt: “Ez a VIP vendégeknek készül!”. Érdekes volt, hogy egy halászlé fesztiválon döbbenten néztek ránk a versenyzők, hogy meg akarjuk kóstolni mit is csináltak!

A körbesétálás után megállapítottuk, hogy azért van oldalt egy rész ahol rotyog még a kondér, hát odasettenkedtünk és az eddigiekből okulva megkérdeztük kaphatunk-e és ha igen vajon mikorra lesz meg? A válasz alapján megállapítottuk, hogy a jelzett időpontig még több mint 2,5 óránk van… Tekintettel arra, hogy a “táborunk” kb 10 km-re volt, hűvös volt és lógott az esső lába, fogtuk hát kicsiny gyermekeinket, és visszavonultunk, mondván visszajövünk a jelzett időre.

Megtettük és 13.30-kor megjelentünk halászlére éhesen és reméltük, hogy a zsebünkben lévő némi készpénzért kaphatunk 1-2 tál hallét. Vesztünkre közölték, hogy már nincs! Hmmm… A mondás szerint 14-re lesznek kb kész, a műsor programja is ezt sugallta (15-re írták ki az eredményhirdetést). Kész, ott álltunk hallé nélkül éhesen és letörten. A helyiek ajánlgatták még babgulyásukat is, de mi csak nem erre vágytunk, így azt hagytuk (kajánk volt a bázison is, hisz a gyerekek miatt azért készültünk).

Az egész rendezvény hangulatát, részünkről két dolog határozta meg, az el nem érhető hallé, a már 14 órakor igencsak kapatos helyiek, valamint az ettől független kedvesség. Kaptunk tehát jót is rosszat is, hát megnézzük hátha jövőre kapunk hallevet is.

Azért az egész rendezvénynek volt egy határtalan nagy nyeresége, találkoztunk Németh Ferenc Fafaragó népi ipraművésszel, akinek munkái, kedves használati tárgyait nagy örömmel nézegettük. E nézetetés eredménye egy szép gyümölcstartó tál, és egy cím ahová még biztosan vissza fogunk nézni…