Érdekes hírt olvastam ma az IT Business – Security hírlevelében:

Q&A: Kaspersky Lab’s Eugene Kaspersky
A Kaspersky Lab alapítója, Eugene Kaspersky véleménye arról, hogy a legjobb programozók miért hagyják el a szoftverfejlesztő cégeket, és pártolnak át az online bűnözők oldalára.
További információ: vnunet.

Elolvastam a cikket, és igen érdekesnek tartom az úr véleményét. Személy szerint sokban egyet is értek vele, s szerintem sok vezető jól tenné, ha kicsiny hazánkban is figyelembe venné az itteni gondolatokat. Itthon a programozók elsősorban nem az online bűnözést választják “tömegesen”, hanem vetélytársakat – mindezzel együtt a probléma oka körülbelül megegyező a váltásra…

2 hozzászólás

  1. A probléma nem új keletű. Nem egyszerű itthon sem jó szakembereket találni. Az minden esetre lehet egy reális veszély, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben állás nélkülivé váló fejlesztők egy részét (bár szerintem nem túl jelentős hányadát) felszippantja az elektronikus bűnözés és terrorizmus. Egyes elemzések szerint az idei évben várható, hogy jelentősen növekedni fog az elektronikus terrorizmus amihez viszont jól képzett szakemberekre lesz/van szükség. E mellett ne feledjük, hogy mára már hihetetlen nagyságrendű pénzek mozognak az on-line bűnözésben és ami a lényeg: alacsony felderítési arány mellett lehet nagy pénzeket zsákmányolni! Tehát aki érez magában hajlandóságot a megtévelyedésre viszonylag kis kockázattal vetheti bele magát a szószba.
    Azt viszont nem hinném, hogy ez itthon komoly problémát jelentene, bár arról azért ne feledkezzünk el, hogy kis hazánkban is volt már nem egy példa arra, hogy mi is ki tudunk termelni „vagány” emberkéket (lásd: Zafi, Mayagold,..). Persze a helyzet azért ennyire talán nem rossz, én sokkal inkább tartanék mondjuk az építőiparból leépítésre kerülő szakik és a bűnözés problematikájától.

  2. Igen azzal egyetértek, hogy feltehetően itthon nem az elektronikus bűnözés vonzza el a “tömegeket”, de ami fontos és megfigyelendőbb azok az érvek, hogy MIÉRT dönt íg yegy fejlesztő, akár hosszú és megbecsültnek tartott állapotban is.
    Engem jelenleg személyesen is érint az ügy, mert egy változás közepén vagyok és sokan értik, viszont sokan nem értik miért is döntöttem így. Én a döntésem meghozatala után találtam ezt a cikket, és megdöbbentő volt, hogy bár ma már nem a programozásról nekem sem elsősorban az életem, de mégis mennyi mindent ugyanígy látok, láttam.
    Csak ezért került be ez a cikkecske…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*