Az elmúlt napokban nekikezdtem és felvettem elsõ projektemet a VS TeamSystem alá. Tervem az, hogy egy általános website elkészítésén keresztül végigveszem a feladatokat és a használat módját. Miután nem egyedül vagyok ezért a kollégáimat is próbálom a dologba bevonni. Ennek jegyében kialakítottuk és folyamatosan alakítjuk a több szereplõs projektmodelt és nézzük kinek mit is kell, lehet csinálni.

Projekt felvétele a TFS szerveren

Ez elég egyszerû, hisz egy varázsló segítségével könnyedén felvehetjük a kívánt projektet, mint új elemet a szerverre. Ehhez egy-két alapvetõ kérdésre kell csak tudnunk válaszolni (projekt neve, alkalmazott metodológia, stb.), majd a rendszer elvégzi a szükséges beállításokat, és az adott metodológia alapján elvégzi a projekt vázának felvételét is (kezdeti feladatok, dokumentációk, stb.). Mindez elég könnyen és gyorsan megvan és aztán…

Projekt “élesztése”

Létrehozott projektünket annak érdekében, hogy használatba vehessük elõ kell készíteni a munkára. Mibõl is áll ez? Egy-két apró de annál fontosabb döntést és beállítást kell megtennünk és h azekkel megvagyunk, akkor már kezdhetjük is a munkát.

Mirõl is beszélek? Elsõ lépésben a projekt létrehozásakor létrejövõ “vázat” kell élre kelteni. Ez a váz egy mankó, amit ki kell töltenünk, illetve a szükséges mértékig módosíthatunk is. Ezt követõen a kódkezelésre vonatkozó szabályokat is létre kell hoznunk, majd be kell állítanunk a használni kívánt jogosultsági rendszert, szerepköröket és végül a projekt felhasználóit.

Jelen projektünk egyszerû – még 🙂 – és relatíve kevesen dolgozunk rajta, vele, így a szerepkörök kiosztását elég egyszerûen el tudtam végezni. Jelenleg mindössze az alábbi szerepkörökre van szükség:

 • Projektvezetõ
  Nem meglepõ módon rá szükség van. Feladata, hogy összeállítsa a projekt folyamatát és az alapban kapott feladatlistát az adott projektre rászabja (amit kell töröl, amit kell módosít), majd az érintett szereplõkhöz rendeli.
  Nem árt, ha Ő határozza meg a projekt irányvonalait, belsõ leírókat (meta tagokat), melyek a késõbbiekben a könnyebb kereshetõséget és átláthatóságot segítik.
 • Fejlesztõ
  Nem kétséges a projekten belüli szerepe, nélkülük a fejlesztés nem készülhetne el 🙂
 • Tesztelõ
  Nálunk e feladatot – tekintettel a projekt méreteire – részben a fejlesztõk és részben a projektvezetõ végzi el

Természetesen a szerepköröket az alkalmazott metodológia nagyban befojásolja, így azok beállításakor erre tekintettel kell lennünk. A dokumentációban található egy összefoglaló táblázat is, hogy mely szerepkör mivel összevonható még a biztonságos munka veszélyeztetése nélkül! Ez fontos infó lehet fõként kezdõ projektvezetõk, vagy az alkalmazott metodológiát kellõ mértékben nem ismerõk számára.

A szerepkörök kiosztását követõen meghatároztuk azokat az elvárásokat, amelyeknek a projekt fejlesztése során kötelezõen érvényre kell jutniuk. Őszintén megszólva még így közel 15 éves fejlesztési múlttal a hátam mögött is elgondolkoztató beállításokat kellett át- és végiggondolni annak érdekében, hogy a kód megfelelõen védett legyen, mégse legyenek az elvárások, szabályok zavaróak.

Idáig eljutva elmondhattuk, hogy létrejött a projekt maga, és most aztán futás dolgozni.

Feladatvégzés elsõ lépései

Miután ezzel megvoltam, az érintett kollégákkal összefogva áttekintettük az egyébként már futó projektet és elkezdtük a metodológia által követelt és jelenleg sajnos csak hiányosan meglévõ projekt dokumentáció összeállítását. Természetesen ez a lépés is számos kihívás elé állítja a projekt tagjait, hisz nem mindig oly egyszerû a triviálisnak gondolt, vagy mondott feladatokat megfogalmazni, elvárásokká, feltételekké, stb. átfogalmazni, leírni. Aki csinált már ilyet tisztában van ezen probléma csöppet sem kicsi kihívásával. Most itt tartunk és még van lelkesedés az egészhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*