Ha valaki(k) folyamatosan karbantartanak, kezelnek egy kódot, akkor hamar fontossá válhat, hogy az adott kódban bármikor egy-egy tetszõleges pillanatra visszaállva vehessék elõ az akkor és ott érvényes állapotot.

Mondhatjuk persze erre, hogy ez nem nagy kunszt, elõvesszük a verziókezelõt és megmondjuk neki, hogy álljon vissza a … hová is? A verziókezelõ minden egyes változásról bejegyzéssel rendelkezik, ergó nekünk csak annyi a dolgunk, hogy rábökjünk mely Change Set vagy dátum értékhez akarunk visszalépni és már kapjuk is. Ez egyszerûnek tûnik, de mit tegyünk akkor, ha a az élõ kódunkban számos változás van és már nem emlékszünk az adott nap mely állapota volt a Beta 1 vagy a kiadási állapot? Mit tegyünk, ha a rendszerben az egyes bejegyzésekrõl nehéz megmondani adott állapotban épp mely fájlok mely verziói voltak érvényben?

A Visual Studio Team Systems verziókezelése erre egy nagyon frappáns megoldást kínál fel, a címkézés lehetõségét (Label funkció). A címkézés segítségével lehetõségünk van a teljes rendszer terjedelmére vonatkozó összefogott bejegyzést tenni egy aktuálisan érvényes állapotra vonatkozóan. Mire is gondolok? Lássunk egy példát!

Adott az alkalmazásunk, amivel egy csomót dolgoztunk már, és most végre kiadtuk az elsõ végfelhasználónak. Ekkor a rendszerben aktuálisan érvényes utolsó Change Set-hez hozzárendeljük azt a kis címkét, hogy “Kiadva az 1. felhasználónak”. Dolgozunk tovább, egy csomó fejlesztést elkészítünk, majd a kiadjuk a második felhasználónak is. Ekkor is bejegyezzük a kiadáskor érvényes utolsó Change Set-re “Kiadva a 2. felhasználónak”. Majd ezt követõen fejleszthetünk tovább.

Eljön azonban az a szép nap, amikor az elsõ felhasználónk visszajelez, és közli hibás a programja. Jön a nagy kérdés Melyik verzióra kell visszaállni? Ha nem lennének címkék akkor tudnunk kéne a pontos dátumot, vagy Change Set számot, ellenben nekünk van címkénk! Elõkapjuk a jó kis verziókezelõ rendszerünket, és visszaemeljük magunk elé (Get funkció) a “Kiadva az 1. felhasználónak” címkéhez tartozó kódállapotot. Elvégezzük a bejelentett hiba keresését és ha kell javítujuk a kódot (természetesen javíthatjuk a régi kódot vagy akár az aktuálisan érvényeset is – de ez már egy másik mese). A hiba javítását követõen a javítást szükség szerint tovább kell vinni az aktuálisan érvényes változatra is, amit a verziókezelõ rendszer további funkciókkal támogat (ezekrõl egy következõ cikkben írok majd).

A javítást követõen a munkát – a verziókezelõbõl visszatöltött aktuális állapottal – végezhetjük tovább. Természetesen a fenti eljárásmódra támaszkodva bármely eltárolt címkéhez visszaléphetünk.
Amennyiben valakit részletesebben érdekel a cimke használatáról szóló demó video, érdemes a kapcsolódó MSDN bejegyzést megnézni.

Érdekes ez a funkció? Hasznos ez a funkció? Igen-Igen-Igen! Ezek azok az apróságok amik egy nagyobb rendszer fejlesztése során gyakorlatilag elengedhetetlenek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*