Website és alkalmazás fejlesztőként pár eszközt folyamatosan figyelek, lévén ezekkel dolgozom. Az egyik ilyen eszköz a Joomla CMS motorja, illetve maga az alkalmazás fejlesztői platform. Az elmúlt 4 évben nagy változáson ment keresztül ez a motor is.

Jómagam egyre többször futok abba bele abba, hogy miért nem csinálok táblagépeken jobban, könnyebben használható felületeket (ez főként a Back-End felület esetén probléma), s miért nem csinálok még inkább felhasználó barát felületet.
Ezen kérdésekre fejlesztői körökben régóta ismert válasz használj JQuery-t és responsive design-t. Ez alapvetően jó gondolat, de a Joomla alapvetően Mootools motorral készítették el, ez a mag része. Természetesen mellé betehető a JQuery de tekintettel arra, hogy mindenki hozza a saját verzióját (amit a Mootoolshoz is illeszteni kell), hát nagy kavarodások jönnek/jöhetnek létre. Mindemellett sajnos jó, tisztességgel kidolgozott, általánosságban használható responsive design template-t nem láttam a motorhoz. A fizető template készítőknél van egy-két jó megoldás, de ezek sem teljes körűen kidolgozottak (gondolom nem viccből). Merre tovább tehát?

Nos a Joomla projekt sohasem a tétlenségről, a fejlesztés hiányáról volt híres, így a továbbfejlesztések lassan eljutnak a következő verzióhoz.

A mostantól leírt valamennyi észrevétel a projekt mai nappal (2012.09.12) elérhető változata alapján készült, s a folyamatos fejlesztésekből adódóan ezek várhatóan még változnak/változhatnak. Jelen verzió nem nyilvános Beta változat, csak egy munkaközi állapot, így ezt is kérem mindenki tartsa szem előtt.

Fontos, hogy e változattal éles oldalt/site-t készíteni a projekt ajánlásai szerint nem szabad!

Telepítés

Természetesen elsőre telepíteni kell ezt a verziót is, ami nem túl bonyolult dolog. Szokásos módon a fájlokat bemásoljuk a helyükre, majd elindítjuk az oldalt. Mivel a site még nem lett “élesztve” a rendszer elindítja a telepítőt és nos ekkor érkezik az első meglepetés.

setup1Mint már megszokhattuk, a Joomla rendszer telepítője az 1.5 óta ugyan úgy néz ki azon nagy ráncfelvarrást nem végeztek. Eddig. Nézzük csak meg ezt az ablakot! Ezen semmi sem úgy néz ki mint eddig. Minden elejétől a végéig újra van gombolva, itt semmi sem úgy néz ki mint eddig. Természetesen az adattartalom részeiben megegyezik, de vannak új illetve más dolgok is.

Első ami a képen is látható a teljes telepítés három kérdésből áll, majd egy negyedik képernyőn a telepítés lépései láthatóak, majd az eredményt foglalja össze a rendszer.

A képernyőn új igazán nem látható, mindössze annyi, hogy a site leírását és azt is megadhatjuk, hogy a telepítés után a webhely üzemen kívül induljon vagy sem.

setup2Következő képernyő még mindig ismert lehet, mert ezen az adatbázis kapcsolatot és annak adatait adhatjuk meg.

Ami fontos, hogy az adatbázis táblanevek előtagot is megadhatjuk, de ha egyedi fejlesztést készítettek számunkra, melyet nem szabályosan készítettek el, akkor ezt az eredeti jom_ tagra érdemes beállítani. Hozzáteszem, hogy én évek óta nem ezt használom és csak egy hazai, örökölt fejlesztés okozott ilyen gondot.

 

setup3A következő és egyben utolsó képen aztán csőstül érkezik az infó és a kérdések:

1. Akarunk-e mintaadatokat és ha igen milyeneket. Hmm szép választék, végre már léteznek a számomra kevésbé hasznos Alapértelemezett mintaadatok-on kívül egyéb lehetőségek is. Fejlesztés irányából a sample_testing lehet érdekes, ekkor minden oldaltipusból létrehoz egyet. Bár ez utóbbit még nem érzem szépen átgondoltnak, az előremutatása nem rossz.

2. Adjuk meg akarjuk-e kapni az összekattintgatott beállításokat e-mailban is vagy sem? Hasznos lehet sokszor… Mosolygó arc

3. Ezt követően a rendszer összefoglalja nekünk a telepítés előtti ellenőrzések eredményét. Láthatjuk az oldal főbb beállításait, az adatbázis elérés beállításait, a telepítésre használandó rendszer beállításait, és a Joomla szempontjából fontos php beállításokat (ajánlás/tényleges beállítás szintjén).

Nos amennyiben minden stimmel indíthatjuk a telepítést!

setup4Maga a telepítés nem egy nagy és extra képernyő, pár bitkolbász vánszorog a gépünk sebességétől függően végig a képernyőn, és a végén megjelenik a már megszokott összegző képernyő.

Egy utolsó üzenetben a rendszer figyelmeztet, hogy az Installation mappát el kell távolítani a használat előtt, s a szokások szerint ehhez a gombot is megjeleníti, melynek megnyomásával ezt könnyen megtehetjük.

Nincs más hátra, vegyük használatba az új site-ot. Kezdhetjük a webhelyen magán, vagy az adminisztrációs oldalon, már csak rajtunk múlik…

 

Első benyomások

Adminisztrációs felület (Back-End)

Engem ez a felület érdekelt jelentősen, hisz ez az amit ritkán szokott az ember új template-el ellátni, ráadásul a táblák megjelenésével ennek kezelése nehézkessé és lassúvá vált. Másik szempontból jelentős gondom, hogy a Joomla alapokon készített adatkezelő, nyilvántartó megoldásaim viszont igényelnék ezen eszközök bevezetését (mobil helyszíneken történő munkákhoz ez különösen jól jönne). Ezen szempontból számomra nagyon fontos, hogy a nagy adatsűrűségű adatlapokat miképp lehet e felületen jól megjeleníteni. Nézzük hát milyen lett:

admin_loginElső döbbenetünk a login ablaknál ér minket, ami teljesen megváltozott Mosolygó arc Amennyiben kicsit jobban megvizsgáljuk az oldalt (pl. átméretezésbe fogunk változik is kicsit – alul eltűnik a Joomla logo). Lépjünk csak be, itt érdekes dolgok jöhetnek!

 

 

admin1Ez aztán a teljes döbbenet! Ez abszolúte újra lett gondolva! Azt elsőre nem tudom megmondani, hogy ez jó vagy rossz, de más!

Láthatóan a táblákhoz lett optimalizálva, elrendezése és kinézete már a tájékoztatást tartja fő szempontnak, nem a fő funkciók képben tartását. Miért mondom? Leginkább a bal és jobb oldali oszlopok felcserélődése okán. Most elsőre a mit néztek a legtöbbet, ki van bejelentkezve a hangsúlyos, és az eddigi csempék egy oldalsó felsorolásos menübe kerültek át, jóval kissebbe, és kevésbé hangsúlyosba.

Picit méretezve az ablakot azonnal szembeötlően megjelenik, hogy ezt az oldalt már – az eddigiekkel szemben – áthatja a responsive design szelleme.
 

Website (Front-End)

site1aA fentiek tükrében igencsak érdeklődve kattintottam a website-ra, hogy megnézzem, mi is lett belőle. Elsőre nem tűnik nagynak a változás, de rögtön nyúltam is az egérért és máris átméreteztem az ablakot.

És  IGEN, a responsive design ide is betette a lábát! Azonnal szépen és pontosan alkalmazkodni kezdett a felület, és a tartalom és a felület mérete megpróbálta az összhangot megtalálni.

Az első képen igazából nagy eltérést nem látunk, itt a rendszer “csak” keskenyíti a megjelenítő hasábot az általunk is olvasható méretre, de a harmadik képen szépen látszik a 4”-7” mérethez való alkalmazkodás.

site1b site1c

Összefoglaló

Mindent összevetve tetszik a rendszer változása. Bár megpróbáltam egy pár egyszerű saját komponenst telepíteni (erről következő cikkek valamelyikében), s ezek alapvetően elhaltak, mégis van jövője ennek a fejlődési iránynak. Mint designer, mint felhasználó örülök, hogy merre megy a világ, hisz egyszerűbb lesz jót és szépet alkotni, már a gyártói támogatás is mellettem áll. Mint fejlesztő kettős az érzésem, egyrészt örülök, hisz számos olyan ponton hozzányúltak az alap motorikához, amelyek régi igények voltak, s a másik szemem sír, mert a változás – ahogy elsőre nézem, de ígérem erről még beszélünk – megint igényelni fogja minden eddigi fejlesztésünk kézbevételét. Sajnos ez utóbbit a piac igazán nem szereti fizetni, s ezért nem látom hogyan térül meg ez a munka már megint előröl kezdve.

Szép új világ kezdődik, de azért a Joomla 2.5 LTR verzió még velünk lesz egy darabig, s remélem ez nem csak a jövő év közepe, hanem legalább a vége, esetleg kicsit tovább – a nagy site-oknál ez kelleni fog…

2 hozzászólás

  1. szia. szerintem a joomla nem enterprise. ezert ebben gondolkodni nem tul jo. hasznalj inkabbwordpresst. udv karoly

  2. Ezen nem fogunk azt hiszem vitát nyitni, de azért elmondanám, hogy pont a WP kapcsán nem lehet egységes fejlesztői kialakításról, módszertanról beszélni, ill pont a skálázásban tekintik a belépésnek.
    Számos helyen használok WP-t – itt is -, de számos pont az enterprise irányába menő szolgáltatási környezetnél, fejlesztéseknél ez már nem elég. Ha egyedül mókol az ember valamit akkor jó, de ha szabványos (Joomla esetén MVC szabályok szerinti) környezetben akarja hosszú távra létrehozni a megoldásokat akkor az Joomla vagy Drupal. Ez utóbbi a “gyári megoldásokkal” a nagy elemszámú táblákat abszolúte nem tudja jól kezelni (nagy elemszám több mint 100000 rekord). Ez tény.
    Viszont ami a legfontosabb, a Joomla a Drupal ma már az itthon elurakodott 20 ezerért van tök baró weboldalad megoldáshoz már sok. Nu ide kell a WP igazán.
    Kinek a pap kinek a papné.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*