Most olvasom, hogy az Internet hajnalát meghatározó NAGY kereső, az Alta Vista július 8-al leáll, kikapcsolják. Érdekes volt a hír, hisz az elején még elképzelhetetlen volt a net nélküle (hasonló volt mint ma a Google keresője), de én azt sem tudtam, hogy működik még. Mindenesetre emlékezzünk meg róla, és mondjunk egy köszönetet.

Alta Vista – 1995 – 2013

Az eredeti szolgáltatást még a Digital (nu ez a cég a DECből jött létre, a Compaq-ba olvadt be, akiket a HP vásárolt fel) laboratóriumában indították 1995 végén. A nagy újítás akkoriban az volt, hogy több szálon futó indexelést, és keresést alkalmaztak, aminek hátterét a Digital Alpha 64 bites processzorai alkották. 1998-tól 20 párhuzamosan dolgozó DEC 64 bites Alpha processzort használó gépen futott. A háttér ekkor együttesen 130 GB RAM és 500 GB HDD kapacitás volt (!), amivel a rendszer napi 13 millió lekérdezést szolgált ki.
E szolgáltatásokat a céges háttérrel folyamatosan fejlesztették, frissítették, de 2000 áprilisában hozott döntésben be kellett látnia a Compaq akkori vezetésének, hogy a Google előrébb jutott. E ponttól kezdve az erőteljes fejlesztések hanyatlani kezdtek, és az egész szolgáltatást 2003-ban a Yahoo vette meg, aki mind a mai napig birtokolja.

Emlékszem még, hogy a Google mennyire nehezen indult az elején, de a sebessége és a találati pontossága rövid idő alatt jobb lett mint az Alta Vista, így milliókkal együtt én is áttértem már valahol 1998 táján a használatára. Úgy fest mára már “alig” használják, így a lekapcsolása esedékessé vált.

Szép volt, jó volt, köszönjük!

alta_vista_shotaltavistascreen-altavista

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*