Régóta rágódunk rajta kell-e és ha igen pontosan miért is egy Visual Studio Team Foundation Server?
A kérdésre sok-sok válasz létezik, létezhet, mi az alábbi indok miatt döntöttünk mellette:

 • Komolyabb és komplexebb projektkövetésre van szükség a szoftverfejlesztési munkák során
 • Szükség van a kódok jobb változás és verziókezelésére
 • Szükséges lenne – ha nem túl sok munkával jár – valamilyen tesztelési folyamat üzembeállítása
 • (Jó lenne mint fejlesztõeszköz forgalmazónak minél többet tudni gyakorlatból a Visual Studio Team System rendszerrõl)

Mindezek alapján eldöntöttük, hogy üzembe állítjuk a Visual Studio Team Foundation Servert, és bevezetjük mindennapi használatát. Mostantól e felhasználás tapasztalatait (is) meg fogom örökíteni ezen oldalakon, remélve azt, hogy másoknak is adhat ötleteket, indokokat miért is érdemes ebbe az elsõre sem küzdelemmentes munkának nekikezdeni.

1. Elsõ lépések

Mielõtt az ember ebbe a vállalkozásba belefog, jó erõsen el kell határoznia magát a világban ma csak Biztonságos informatika címszó alatt emlegetnek. Ha ez megtörtént, akkor erõssen ajánlott a Microsoft Solution Framework áttanulmányozása, és minél jobb megismerése. E tevékenységben nagy segítséget nyújthat a Szak Kiadó gondozásában megjelent MS Press könyv magyar kiadása a Fejlesztõi csoportmunka, Visual Studio 2005 Team System könyvet.

A Microsoft Solutions Framework (MSF) szoftverfejlesztési folyamatok, elvek és bizonyított módszerek gyûjteménye, melyekkel a fejlesztõk sikereket érhetnek el a szoftverfejlesztési életciklus (Software Development Life Cicle – SDLC) során. Az MSF mélyen gyökerezik az iparági ajánlott gyakorlatok körében. Elsõ bemutatója 1994-ben volt, de a mai napig már 25 évnyi útmutatást gyûjtött össze belsõ és külsõ forrásokból egyaránt.

mof-and-msf.jpg MSF eredete

 • Microsoft fejlesztõi és termékcsapatok tapasztalatai
 • Microsoft partnerek tapasztalatai
 • MSF Task Force

Mi is az MSF?

 • Ajánlásrendszer
 • Tetszõlegesen alakítható, testreszabható a zavaró, nem szükséges részek akár ki is hagyhatóak
 • Szükség esetén akár saját folyamatot is készíthetünk

Az évek során folyamatosan frissült az MSF, és számos változata jelent meg. Jelenleg a 4.0-s változatnál tartunk, melyet az MS Visual Studio Team System rendszer része és két önálló filozófiát tartalmaz:

 • MSF az Agilis szoftverfejlesztéshez
  A módszer azoknak a csapatoknak jó, amelyek hozzászoktak a gyors, változékony környezetekhez, melyek szorosan összekapcsolódnak az ügyfelekkel
 • MSF a CMMI folyamatfejlesztéshez
  Nagyobb cégeknek vagy projekteknek elõnyös, melyek sok jelentési szintet foglalnak magukba. Az ilyen projektekben a hosszú távú tervezés és kommunikáció fontosabb, mint az állandó kiadásra kész termék és visszacsatolás.

Az MSF az Agilis szoftverfejlesztési folyamathoz teljesen új. Kissebb cégeknek szánják, amelyekben öt és húsz fõ közötti a fejlesztõi csapatok létszáma. Az MSF Agilis szoftverfejlesztéshez szánt változatát feltehetõen külön a Team System számára tervezték.

Ha mindezen átverekedtük magunkat már lassan kaphatunk képet arról, hogy a mit is segíthet számunkra, ha a Team Systems rendszert üzembe vesszük. Lényeges azonban azt is észrevenni, hogy a rendszer elõnyei nem az elsõ lépés után azonnal lesznek érezhetõek, idõ kell az eredményekhez.

Az eredmény: ezek a rendszerek valódi, statisztikai elemzésekkel kimutatható teljesítményjavulást hoztak, de ez nem a beruházásnak, hanem a használatnak köszönhetõ. Megvenni kevés, használni is kell, méghozzá okosan kell használni. <…> amikor már megvannak az alapok, és felgyûlt elegendõ felhasználói tapasztalat.
(Van értelme? – Bõgel György)

2. Visual Studio Team System

A VSTS rendszer több részbõl áll, melyeket az igények és a feladatok alapján kell kiválasztani.

Visual Studio Team System felépítése

 • VS Team Edition for Database Professionals
  Adatbázisok tervezéséhez, a DB szintjén megfogalmazott folyamatok teszteléséhez és publikálásához.
 • VS Team Edition for Software Architects
  Szoftver architektúrális és fizikai tervezéséhez.
 • VS Team Edition for Software Developers
  Szoftverek fejlesztési feladatainak elvégézéshez.
 • VS Team Edition for Software Testers
  Szoftverek tesztelési folyamatainak kezelésére, megvalósítására.
 • VS Team Suite
  Amennyiben egy gépen van szükségünk valamennyi termék szolgáltatásaira, akkor ez a mi barátunk.
 • VS Team Foundation Server
  A fejlesztési és tesztelési feladatok központi szervere. Használata nem kötelezõ, de a szolgáltatások teljeskörû használatához szükségünk lesz rá, legalább a Workgroup változatára.

A rendszer része még a VS Team Explorer, mely minden termék részét képezi és a segítségével a kezelhetjük a VS Team System-ben létrehozott projektjeinket.
A programrendszernek vannak további komponensei is, melyek nem sok helyzetben szükségesek, de ha idáig eljutunk akkor nagyon hiányolnánk a palettáról:

 • VS Team Edition for Load Agent
  A terheléses tesztelések több gépre való kiterjesztéséhez szükséges modul.
 • VS Team Edition for Build Proxy
  A rendszer több telephelyes kiterjesztéséhez szükséges modulok.

3. TFS telepítése

A Team Foundation Server telepítését a szerver DVD-n található leírás alapján vagy a Microsoft-tól letölthetõ leírás alapján lehet egyszerûen végrehajtani. A telepítés során rendszerelem telepítésére szükség van, melyek a következõek:

 • Windows Server 2003 SP2 (IIS – ASP.NET)
 • Microsoft .NET 2.0
 • Windows Share Point Services 2.0 Angol (!)
 • Microsoft SQL Server 2005 Standard SP1

A CHM fájl részletesen taglalja a telepítés elõkészületeit és folyamatát, melyeket fontos, hogy jól olvassunk el és tartsunk be, mert egyébként nem fog sikerülni a telepítés. Külön ki kell emelni, hogy a WSS 2.0 telepítését követõen TILOS a WSS konfigurációját elvégezni, amit apróbetûs megjegyzésként jelöl csak a leírás. A telepítésre érdemes idõt terveznük, mert ha minden rendben megy és maga a Windows Server már készen várja a telepítést, a folyamat akkor is egy fél napot fog igényelni.

4. TFS Web Admin telepítése

Ma már alapszintû elvárásnak tekinthetjük, hogy minden team working rendszer rendelkezzen olyan webes felülettel, amelyel akár távolról is, külön vastagkliens telepítése nélkül kezelhetjük mindazon projekteket, melyekben érintettek vagyunk. E feladatot a VS Team System esetében a TFS Web Admin site segítségével végezhetjük el. A termék nem része az alap telepítõcsomagnak, azt külön kell a Microsofttól letölteni.

tswebaccess.jpg

A telepítõ letöltését követõen az alábbi lépésekkel telepíthetjük fel:

 • A TFS szerver gépre telepítjük a Team Explorer-t az eredeti gyári CD-rõl
 • Telepítjük a TFS Web Admin programot
 • Konfiguráljuk a TFS Web Admin programot

Amennyiben ezzel megvagyunk a web felület azonnal üzemképes, ha már van legalább egy projektünk a szerveren felvéve. Amennyiben ezzel nem rendelkezünk még, akkor akár a szerveren, akár egy másik vastagkliens segítségével hozzuk létre elsõ projektünket. Ezt követõen a TFS Web Admin máris üzemképes. (a blogbejegyzések szerint e problémát a következõ verzió kiadásában már orvosolják)

5. TFS jogosultságok

Annak érdekében, hogy a rendszert felhasználóink is használatba vehessék, szükséges lesz a telepítést követõen – a telepítõ felhasználó nevében belépve – a TFS szerveren tárolt projektek feladatait adminisztráló felhasználó(k), vagy felhasználói csoport(ok) felvételére.

6. Kliens programok

A szerver elkészítését követõen, amennyiben eddig még nem rendelkezünk telepített Visual Studio Team Edition for … termékek valamelyikével, akkor telepítenünk kell azt. A TFS szerver használatához szükség van még továbbá a Team Explorer telepítésére is (ez is beépül a VS keretkörnyezetbe).

és a folytatás?

Ha mindezekkel megvagyunk, akkor készen állunk a Team Edition hasznáaltba vételére, de ez már egy másik történet. Elsõre ennyit a kezdetekrõl, és a TFS szerver és kliensei telepítésérõl. A következõkben részletesen rögzítem és megosztom majd tapasztalataimat a VSTS munkárafogásáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*