Régóta fejlesztek Joomla! alá kisebb nagyobb megoldásokat (szó szerint mindent, a palettán minden: componens, modul, plugin, template) és nagyon sok bosszúságot okoz, amíg a fejlesztői környezetből mindent fájlt újra és újra kimásolok, majd elkészítem a telepítő csomagot (ez praktikusan ZIP file). Eddig ezt egyedi scriptekkel próbáltam meg “automatizálni”, de hát nem egy nagy élmény a változásokat ezeken (is) átvezetni.

Tudom az én hülyeségem, de az én projektjeimben mindig van legalább egy fejlesztői és egy éles környezet, de a nagyobb rendszereknél – még ha csak időlegesen is – létezik tesztelői környezet is. Lehet megkövezni, de én ebben hiszek.

Kacérkodtam sokáig a gondolattal, hogy ezt valahogy programból kéne jól megoldani, lekezelni. Az elvárásom az lett volna, hogy rábökök egy extension-t leíró XML fájlra és ebből létrejön a számomra szükséges csomag. Netán verziózott zip-be (én azzal szoktam dolgozni).

A mai nap végre volt egy kis időm – meg egyre inkább szorított ez a scriptelősdi, az állandó változtatások mellett – így összeraktam egy alap kis megoldást. Ez még csak egy deszkamodell, amiben a motorikát és az elképzelést teszteltem, de már így is működik és segít. Mit is tud?

jpackager_beta

  1. Megadjuk a Site Root útvonalát
  2. Megadjuk a komponens leíró XML fájlt
  3. Megadjuk hol akarjuk a csomagot összeállítani
  4. Megnyomjuk a Create! gombot

Ennyi! és pillanatok alatt megvan amire szükségünk van.

Persze ez nem a végleges, és számos apróságot bele kell még rakni, hogy egy igazán kiadható változat legyen belőle, de elsőre nem rossz. A kiadásra szánt változatot azért kicsit felturbózom kinézetében is, így a következő felületet terveztem hozzá (erre volt még erő ma oszt ennyi):

jpackager_beta2

Talán érdemes lesz ezt összerakni, és akkor kirakom közkeletre. Addig is ha valakinek szüksége lenne ilyenre, jelezze emailban és megkapja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*