Munkám során sok Joomla rendszerbe illeszkedő kisebb és nagyobb elemet készítek az egyszerű moduloktól a nagy összetett komplett funkciókat megvalósító komponensekig. Ezen fejlesztések elkészítése során a legtöbbet visszaköszönő probléma az volt, hogy miképp lehet a fejlesztői gépen található sok-sok Joomla instance-ból kiemelni azokat az elemeket amelyek a telepítő anyaghoz szükségesek. Ennek megoldására született meg a Joomla Extension Packager amit ezennel útnak indítom a blogon keresztül – amíg a weboldalamat újraélesztem e témakörnek megfelelően.

Mire is szolgál?

Aki ismeri a Joomla felépítését, működését, az tudja, hogy minden elem rendelkezik egy őt leíró XML fájlal. Ezen fájlba a fejlesztőnek minden lényeges információt be kell jegyeznie, a leíró adatoktól a felhasznált állományokon át, a felhasználótól kérdezendő paraméterig. Tekintettel arra, hogy a Joomla ezen leírás alapján fogja a telepítés során az állományokat a kapcsolódó helyekre kimásolni, így ha valaki ezen állomány alapján elkezdi összehordani a telepítő anyaghoz szükséges fájlokat, akkor könnyedén összeszedhető ami kell. Persze a könnyedén egy kisebb modul esetén még egyszerű dolog, de amikor az ember egy nagy több 10 formból álló, front- és backend felületen is operáló elemet, csomagot készít akkor ez már nem is ilyen egyszerű.

A Joomla Extension Packager ezen problémára ad egy első körös választ, és összeállítja a szükséges weboldalban található anyagokból a szükséges telepítő anyagot.

Hogy működik?

A program telepítést követően a P-Foto Team / Joomla Extension Packager alkalmazást kell elindítani. Az elindítást követően megjelenik az alkalmazás főablaka.

Joomla Extension Packager

A programot jelenlegi Beta verziója egy egyszerű kezelőfelületet kapott, ami jelenleg a funkcionalitást és a működés létrehozását, kitesztelését tartja szem előtt. A végleges változatban a felület még kap egy “ráncfelvarrást”.

A programot elindítva meg kell adnunk néhány alapvető adatot, amelyek a következőek:

 • Site Root Directory
  Itt kell megadnunk a fejlesztői site kezdőkönyvtárát
 • XML file
  Itt kell megadni annak a kiegészítésnek a leíró XML fájl-t, amelynek össze akarjuk állítani a telepítő csomagját
 • Destination Directory
  A telepítő anyag könyvtára, ahol a kiegészítő telepítő anyagát összeállítjuk.
 • Publish Directory
  Amennyiben az XML fájlban megadásra kerülnek az automatikus frissítéshez szükséges adatok, akkor a rendszer az itt megadott útvonalra az elkészített telepítő anyagot kimásolja.

Az adatok megadását az egyes mezők mögött található “…” (Keresés) gombok támogatják, melyek segítségével egy-egy ablakban kereshetjük ki a számunkra szükséges adatokat. Az alkalmazás kilépéskor az utolsó elemeket automatikusan elmenti, s a következő indításkor automatikusan visszatölti.

Az adatok megadását követően, a következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

 • Create!
  A gomb megnyomásával indíthatjuk el a tényleges feladat végrehajtást. A rendszer ekkor felolvassa a megadott XML leírót, és az abban található adatok alapján a megadott célkönyvtárban első lépésben összeállítja a telepítéshez szükséges állományokat (a kiegészítés belső nevével megegyező könyvtárba kerülnek az állományok összeállításra, így több modul esetén is elég egy célkönyvtárat megadni). Amikor minden fájl a helyére került, akkor az összeállított állományokból készít egy modulnév+verziószám konvenció szerinti tömörített állományt a telepítéshez (e megoldással minden verzió külön-külön telepítő állományba kerül).
 • Open Destination Directory
  Az összeállított telepítő csomag közvetlen elérésének érdekében e gomb megnyomásával a program közvetlenül megnyitja a célkönyvtárat.
 • Publish!
  Amennyiben az XML leíró tartalmazza az automatikus frissítéshez szükséges adatokat, akkor a rendszer e gomb megnyomására automatikusan elkészíti a csomagot, és a megadott frissítési útvonalra kimásolja.
 • Open Publish Directory
  Az összeállított frissítő csomag közvetlen elérésének érdekében e gomb megnyomásával a program közvetlenül megnyitja a publikációs könyvtárat.

A rendszer jelenlegi működéséhez a következő kiegészítő csomagok összeállításai kerültek tesztelésre (Joomla 2.5.17+ és Joomla 3.1+ rendszereken):

 • Komponensek (Component)
 • Modulok (Module)
 • Beépülő modulok (PlugIn)
 • Sablonok (Template)

 

Telepítés

setup1A program telepítő anyaga egy szabványos Windows Setup csomagban található, és innen tölthető le. A csomag letöltést követően a Windows rendszereknél megszokott módon telepíthető, és szükség esetén eltávolítható.

A telepítés során az általános ismertető elolvasását követően mindössze a telepítési útvonalat kell megadni, s ezt követően a program telepítése megtörténik.

Futtatási környezet:

 • Windows 7+
 • Microsoft .NET 4.0

 

Joomla Extension Packager letöltése…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*