14. február 2015 · Write a comment · Categories: Joomla · Tags:

Nyakunkon a Joomla 3.4-s verziójának megjelenése, s erre való felkészülés keretében egy most folyó fejlesztés keretében ellenőrizni kezdtem új fejlesztéseink mennyire működnek zökkenőmentesen, van-e olyan változás amire figyelni kell(ene) a munka során. Jó hír, hogy a megszokott kompatibilitási megbízhatóság megmaradt, azaz a J3.3 alatti kódok szépen és megbízhatóan futnak J3.4 Beta 3 alatt is.

Mi változott a Joomla motorházban?

.htaccess, web.config, robots.txt

A legelső két változás amiről érdemes azonnal szót ejteni – hisz ezzel illene mindenkinek foglalkoznia a saját oldalai esetén –, hogy a projekt frissítette a .htaccess & web.config, valamint a robots.txt fájlokat. Erről a Joomla természetesen a Joomla! telepítés utáni üzenetek részben tájékoztat is.

Joomla! 3.4 Beta 3 setup post message

Ebből az a legfontosabb, hogy a .htaccess és a web.config fájlokat nézzük át, és a szükséges frissítéseket végezzük el. Tudom a Joomla-t sokan nem tekintik megfelelően biztonságosnak, de ha figyelünk a rendszerünkre, akkor a támadások jelentős mértékben megelőzhetők. Természetesen erősen ajánlott a robots.txt fájl frissítése is.

Modulok közvetlen adminisztrációja

Amióta megjelent a modulok közvetlen adminisztrációját biztosító gomb, azóta várom, hogy végre értelmesen működjön. Mire is gondolok? Első pillanattól kezdve nem sok értelmét láttam, hogy azért kelljen az adminisztrációs oldalra átlépni, hogy a modul adatait beállítsuk. Nos mostantól ezt a problémát is orvosolták, és mostantól a modulok beállítását amennyiben front end felületen kezdeményeztük, azokat ott is tudjuk elvégezni.

Joomla Modul Admin in Front End site

Sallangok eltávolítása – első lépések

A Joomla projekt régóta ígéri, hogy a Joomla alapcsomagból eltávolítja a nem közvetlenül a CMS funkciókat, és azok telepítéséről használatáról mindenki szabadon dönthet a továbbiakban. Ennek első lépésében a com_weblinks componenstől szabadul meg a telepítőcsomag. A funkcionalitás természetesen nem szűnik meg, csak a core csomagból kerül ki. A Joomla 3.4 végleges verziójával együtt a Joomla! Extension Directory is frissítésre kerül, és bevezetnek egy új kategóriát, melybe a Core-ból kikerült, de a projekt által a rendszerhez készített komponensek lesznek elérhetőek. Innen bárki igény esetén az adott elemeket szabadon telepítheti (ezen lépéssel a kényelem mellett a visszafelé történő kompatibilitás is biztosítottá válik).

Megjegyzés: A J! 3.4-re történő frissítéssel a komponens nem kerül eltávolításra a rendszerből. Amennyiben valaki nem tart a komponensre igényt, akkor azt a szokott módon Bővítmények / Bővítménykezelő / Kezelés képernyőn a weblink elemre rákeresve távolíthatja el.

Composer integráció

A Joomla 3.3-s kiadásával bekerült a Composer-re. A J! 3.4 megjelenésével együtt a kiadott csomagokat a projekt frissíti, így a Composer már integráltan kezeli a telepítéshez, működéshez szükséges külső elemeket is.

CAPTCHA reCAPTCHA

A Google 2014 decemberében bevezette a no CAPTCHA CAPTCHA API-t. A projekt frissítette a reCAPTCHA plugint az új API-val történő működésére, és ezzel egyidejűleg frissítésre kerültek a bejelentkezési és a regisztrációs formok is. E megoldással még védettebbé váltak a bejelentkezés és a regisztrációs folyamatok. E lépés a jövőben lehetővé teszik, hogy még egyszerűbben és könnyebben igazolhassuk, hogy nem robotok vagyunk.

Core en-GB szaványosítás

A Joomla projekt hivatalosan az en-GB nyelven adja ki a rendszert. Annak érdekében, hogy a nyelvi verziók még könnyebben és mégis egységesebben készülhessenek el a továbbiakban. Ennek birtokában az egyes nyelvi csoportok könnyebben tudnak a jövőben dolgozni.

 

További információk:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*