Nagy rendszereknél jelentõs probléma, hogy a szervezet egy-egy részét, esetleg egészét érintõ átszervezéskor számtalan felhasználó adatait kell az Active Directory-ban módosítani, átvezetni. Már most hallom, hogy ugyan már írok egy scriptet… Igen, írunk egy scriptet, de mindig?

Nem! Mostantól nem írunk scriptet, hanem elõvesszük az Active Directory Export, Import Tool-okat és használjuk õket! Miben is segítenek?

Active Directory Export Tool

Az Active Directory Export Tool segítségével az Active Directory-ban tárolt felhasználók adatait nyerhetjük ki, számtalan leírómezõvel együtt.

AD Export Main Screen

Használata

Az exportált adatok forrása az általunk megadott AD tree belépési pontja, a felhasználók ezen ponttól kezdve kerülnek összegyûjtésre és kiemelésre. Az adatok olvasásához természetesen meg kell adnunk a lekérdezéshez használni kívánt Active Direcotry DC-t, és a belépéshez szükséges nevet és jelszót (read access jogosultság elég).

Ezt követõen meg kell adnunk a kimeneti fájlt, amibe a rendszer az adatokat letárolhatja. A fájl formátuma TXT, de tartalma teljes egészében az Excel feldolgozásához van összeállítva, azaz a kapott adatokat egy mozdulattal lehet betölteni, és feldolgozni.

Active Directory Update Tool

Az AD Update Tool segítségével az elõzõekben kiexportált és excel alá konvertált adatokat tudjuk a visszatölteni az AD-ba.

AD Update Main Screen

Használata

Az adatbetöltéshez meg kell adnunk a keresési terület belépési pontját. A betöltés során e ponttól indulva kezdõdik meg az adatok betöltése. Amennyiben engedélkyezzük a felhasználói fiókok mozgatását, akkor kapcsoljuk be a “Felhasználói fiókok mozgatása engedélyezett” kapcsolót. Amennyiben az adott terület alatt van olyan OU melynek a felhasználói fiókjait nem lehet mozgatni, akkor adjuk meg itt.

A betöltendõ adatok megadásához válasszuk ki a feldolgozandó Excel fájlt (Adatfájl mezõ) és az excel fájl számunkra szükséges oldalát. Amennyiben nem a teljes táblázatot akarjuk feldolgozni, akkor adjuk meg a feldolgozandó területet.

Letöltés

KRS AD Export Import.msi
Microsoft .NET 2.0 szükséges!

7 hozzászólás

 1. Pingback: Rétikánya blogja » Active Directory Export, Import

 2. Visszajelzés alapján egy fellelt hibát javítottam. A hiba akkor jött létre, ha a domain-ban valamelyik szerveren volt már DHCP szolgáltatás, amit a késõbbiekben eltávolítottak/áthelyeztek.
  A probléma javításra került, s így már mûködik a dolog.

 3. Szia Rétikánya!

  Szeretném használni ezt a programocskát mert egy iskola tanulóit kellene áttennem egy új szerverre s az a gond hogy a következõ hibaüzenetet kapom futtatáskor:

  Hiba a kapcsolódás során. Index was out of range. Must be non-negative and less than the size of ?????

  Segítséged elõre is köszönöm.

  Üdv Fejér ZSolt

 4. Hello Rétikánya!

  A program nagyon hasznos és most szükségem is lenne rá. A cégem elköltözött és a cím mezõt cserélnem kellene.
  Az Export része tökéletesen mûködik.
  A problémám az Importnál van. Lementem a txt-t és hogy rakjam át xls-be??
  Ha kijelölöm a hasznos infokat és beteszem xls-be az rendben van. Viszont a mentett xls-t megmutatom a User Importnak nyomom a feldolgozást de em történik semmi.
  Hibaüzenetet nem kapok.

 5. XLS-t gyártani a TXT-bõl nagyon egyszerû 🙂 csak be kell emelni az XLS-be a txt fájlt, mindent alapértelmezésben hagyva általában elsõre tökéletes a mûködés. Ha nem akkor a kódlapot UTF-8ra kell állítani, ezt az XLS néha nem ismeri fel (nem jöttem rá miért).
  Ami fontos, hogy a táblázat elsõ sora egy fix névmezõ kell legyen (ami felette van import szöveg az nem kell (az elsõ 5 sor törlendõ).
  Biztos ami biztos itt egy minta file… Test TXT file Test XLS file

 6. Zsolt!

  A jelzést feltehetõen egy általam még nem ismert AD összefüggés okozza. Kérlek jelentkezz a retikanya@atlantico.hu-n és egyeztessünk, akkor ezt is kijavítom.

  Üdv

  Rétikánya

 7. az lenne a kérdésem, hogy egy adott AD-ból hogyan tudom kinyerni az aktív userek listáját olyan csoportokba szerve, hogy ki melyik gou tagja. (member of).

  erre létezik valami export?

  igazából egy mátrix szerű excel tábla kellene nekem ebből.

  userek, member of.

 8. Hali!

  1. Létezik ennek a szoftvernek újabb verziója?
  2. Még KRS védjegy alatt fut?

  Üdv!
  varesz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*