Nagy rendszereknél jelentõs probléma, hogy a szervezet egy-egy részét, esetleg egészét érintõ átszervezéskor számtalan felhasználó adatait kell az Active Directory-ban módosítani, átvezetni. Már most hallom, hogy ugyan már írok egy scriptet… Igen, írunk egy scriptet, de mindig?

Nem! Mostantól nem írunk scriptet, hanem elõvesszük az Active Directory Export, Import Tool-okat és használjuk õket! Miben is segítenek?

Active Directory Export Tool

Az Active Directory Export Tool segítségével az Active Directory-ban tárolt felhasználók adatait nyerhetjük ki, számtalan leírómezõvel együtt.

AD Export Main Screen

Használata

Az exportált adatok forrása az általunk megadott AD tree belépési pontja, a felhasználók ezen ponttól kezdve kerülnek összegyûjtésre és kiemelésre. Az adatok olvasásához természetesen meg kell adnunk a lekérdezéshez használni kívánt Active Direcotry DC-t, és a belépéshez szükséges nevet és jelszót (read access jogosultság elég).

Ezt követõen meg kell adnunk a kimeneti fájlt, amibe a rendszer az adatokat letárolhatja. A fájl formátuma TXT, de tartalma teljes egészében az Excel feldolgozásához van összeállítva, azaz a kapott adatokat egy mozdulattal lehet betölteni, és feldolgozni.

Active Directory Update Tool

Az AD Update Tool segítségével az elõzõekben kiexportált és excel alá konvertált adatokat tudjuk a visszatölteni az AD-ba.

AD Update Main Screen

Használata

Az adatbetöltéshez meg kell adnunk a keresési terület belépési pontját. A betöltés során e ponttól indulva kezdõdik meg az adatok betöltése. Amennyiben engedélkyezzük a felhasználói fiókok mozgatását, akkor kapcsoljuk be a “Felhasználói fiókok mozgatása engedélyezett” kapcsolót. Amennyiben az adott terület alatt van olyan OU melynek a felhasználói fiókjait nem lehet mozgatni, akkor adjuk meg itt.

A betöltendõ adatok megadásához válasszuk ki a feldolgozandó Excel fájlt (Adatfájl mezõ) és az excel fájl számunkra szükséges oldalát. Amennyiben nem a teljes táblázatot akarjuk feldolgozni, akkor adjuk meg a feldolgozandó területet.

Letöltés

KRS AD Export Import.msi
Microsoft .NET 2.0 szükséges!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*