Aki használ cluster szolgáltatást az tudja, hogy mi is az a csoda amit Qourum-nak hívunk. Ez egy olyan speciális diszk, amin keresztül a cluster biztosítja a gyakorlatilag kiesés nélküli mûködéshez szükséges háttérinformációk kezelését.

A clusterek önálló állatfajták, kezelésük, használatuk – minden ellentétes híreszteléssel szemben – azért kihívások elé állítja a rendszer üzemeltetõket. Tudom, hogy sokak szerint ez nem bonyi, mert ott a GUI és csak össze kell kattintgatni, de amint gond van, nincs más csak a parancssor és ilyenkor az is sokszor megtagadja a munkát.

Miért tagadja meg? Mert nem fut a cluster szolgáltatás (clussvc.exe). Miért nem fut? Mert a quorum, az alap névtér és a saját ip cím kell hozzá. Huhh, de hát nincs qourum! Akkor most mit csináljak? A parancssor sem mûködik (már ez is a service-hez akar kapcsolódni a parancsok kiadása végett).

Nálunk egy mai hiba kapcsán az alábbi megoldás vezetett eredményre (Alaphelyzet: Minden szolgáltatás áll, mert a qourum diszk kiesett):

  1. A qourum diszk külsõ alrendszeren való helyreállítása, a fizikai diszk szolgáltatás visszaállítása (igaz üres diszkkel)
  2. A szerveren a Cluster Service szolgáltatás manual-ba állítása
  3. A szerver újraindítása (így már nem fog a szolgáltatás Starting… állapotba befagyni)
  4. A parancssori konzolon a szolgáltatás elindítása -resetqourumlog kapcsolóval
    net start clussvc /resetqourumlog
    A rendszer ennek hatására megkísérli a cluster szolgáltatás elindítását, és a qourum újbóli létrehozását.
  5. A szolgáltatás sikeres elindulását követõen kicsit várjunk, mert a cluster teljes erõbõl nekiindul és az összes szolgáltatás elindítása a legcombosabb gépet is könnyen lefékezi. Az elsõ nagy erõbedobást igénylõ mûveletek után már “símán” használhatjuk megszokott Cluster Admin-unkat és minden mehet tovább.

Amennyiben szükséges a cluster service kapcsolóinak az Microsoft KB-ban a Q258078-as cikkben nézhetünk utána.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*