Sokszor és sokféleképpen kerül szóba napjaink IT megbeszélésein a CMDB fogalma. Sokan – sajnos – nem jól használják és éppen ezért nem beszélünk egységes nyelvet e témában sem. Éppen ezért mielõtt nekifognék ezen cikksorozatnak (mert annak tervezem, remélem idõm és energiám is lesz rá), álljon itt a CMDB definíciója ahogy a wikipedia.com látja:

A configuration management database (CMDB) is a repository of information related to all the components of an information system. Although repositories similar to CMDBs have been used by IT departments for many years, the term CMDB stems from ITIL (Information Technology Infrastructure Library). In the ITIL context, a CMDB represents the authorized configuration of the significant components of the IT environment. A key goal of a CMDB is to help an organization understand the relationships between these components and track their configuration. The CMDB is a fundamental component of the ITIL framework’s Configuration Management process. CMDB implementations often involve integration with other systems, such as Asset Management Systems. These integrations may make use of either a real-time, federated design or an ETL (extract, transform, load) solution.

A fenti definíció a saját véleményemmel is megegyezik, bár azért ha a konkrét értelmezés kifejtését nézzük biztos vagyok benne, hogy nem pontosan így magyaráznám.

Természetesen aki az informatikában számít – és aki nem az is – készített CMDB alkalmazást, amivel “könnyen” és “gyorsan” tudjuk saját cégünkre, üzemeltetési környezetünkre a CMDB-t kialakítani. Nos mostantól ezzel a “könnyen” és “gyorsan” kérdéssel szeretnék foglalkozni, mert

  • bár mindenki errõl papol, de kevés a fellelhetõ valódi infó a mikéntrõl
  • mindenki szerint 1-2 kattintás, egy feltérképezõ motor, aztán szalad a szekér (kérdés merre :))
  • nem találtam gyors megoldást, az átgondolás nélküli változat pillanatokon belül bedõl, a tervezés, elõre átgondolás meg ugyebár idõt, energiát és természetesen a CMDB-vel kapcsolatos ismereteket (nem is keveset) igényel

Remélem sikerül megmutatnom miért nem szabad “ész nélkül”, egyedül, mélyebb ismeretek nélkül belevágni.

Elsõ lépések – Egy rendszer telepítése

Jómagam – mint a CA megoldásszállító – a CA CMDB alkalmazását érem el és tudom használni. Tekintettel arra, hogy ezen rendszer a vonatkozó felmérések alapján jelenleg még mindig a legjobbnak minõsül, úgy gondoltam ebben állok neki és viszem végig a CMDB bevezetését. Lényegesnek tartom leszögezni, hogy bár sok gyártó a CMDB-t mint abszolúte önálló valamit kezeli, szerintem jellegénél és szolgáltatásainál fogva csak akkor használható jól, ha az összekapcsolódik egy Service Desk rendszerrel. Természetesen a CA megoldása is ilyen, de számos további gyártó (általában a nagyok, vetélytársak) is ilyen megoldásokkal rukkolnak elõ.

A CA CMDB megoldása véleményem szerint azért emelkedik ki az összes többi közül, mert e megoldás minden különösebb probléma nélkül, már dobozos korában sincs meg Service Desk nélkül. Nem integrálni kell, nem külön termék, hanem azzal teljesen egyé vált valami, olyan mint a Windows Explorere, amit hiába akarnak kihagyni belõle, igazából nem lehet a két dolgot szétválasztani.

Nos akkor lássunk hozzá. Elsõre nekiállva a telepítés vár ránk. A CA megoldása ebbõl a szempontból nagyon szépen kivitelezett valami, mert bár összetett rendszer nagyon szépen felköltözik és “kicsomagol” az adott rendszeren.

Második lépés – Ismerkedjünk a rendszerrel

A frissiben telepített rendszer nem alkalmas azonnal a mûködésre, elõször még fel kell töltenünk a szükséges információkkal. Annak érdekében, hogy ezt a lehetõ legjobban tegyük szükségünk van a rendszerrõl némi ismeretre és egy vagy több szakértõ segítségére. Ez utóbbi nem kötelezõ, de számos felesleges kört és idõkidobást tud megspórolni, ha segít. Számos olyan rendszert látni, amin azonnal látszik az elõzetes mély ismeretek hiányából fakadó rossz úton való elindulás, amit késõbb már nehéz, vagy egyáltalán nem lehet korrigálni.

Szóval, nézzegessük és ismerkedjünk a rendszerrel, a kapott dokumentációkkal. Gondolkodjunk el mit is akarunk beletenni a rendszerbe és azt miképp szeretnénk felhasználni! Ezek nélkül a késõbbi tervezéskor, adatfeltöltéskor sokkal nehezebb lesz kitalálni mit is szerethetnénk.

Folytatás

A következõ részben elmesélem miképp lehet a CI-ket összeszedni úgy, hogy azok ne csak egy nagy kupacot, hanem használható adatokat, információkat jelentsenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*